۳-۲-۲-۳-۲-مدل پوششی (ثانویه) BCC ورودی محور
این مدل، ثانویه مدل مضربی BCC ورودی میباشد. چنانچه متغیر متناظر با محدودیت =۱در مسئله ثانویه با و متغیرهای متناظر با محدودیتهای – ≤۰ با نشان داده شود، مدل ثانویه به صورت مدل ۲-۱۶ خواهد بود:
Min Y0=
مدل ۲-۱۶
s.t
i=1, 2, 3, …m
r=1, 2, 3, …s
≥۰
آزاد در علامت ≥۰
مدل ۲-۱۶ با اندکی تغییر به صورت مدل ۲-۱۷ در می آید:
مدل ۲-۱۷
Min Y0=
s.t
r=1, 2, 3, …s
i=1, 2, 3, …m
آزاد در علامت ≥۰
مدل ۲-۱۷ را مدل پوششی BCC ورودی محور مینامند.
۴-۲-۲-۳-۲-مدل اصلاح شده BCC ورودی محور
همان طور که در مدل مضربی BCC ورودی محور مشاهده می شود، مقدار متغیرهای مدل یعنی viها و urها بزرگتر مساوی صفر در نظر گرفت می شود، لذا این امکان وجود دارد که مقدار یکی و یا تعدادی از این متغیرها برابر با صفر شود؛ که موجب می شود مقدار ورودی و یا خروجیای که متغیر مربوط به آن (وزن آن) برابر با صفر شده است در محاسبه کارایی در نظر گرفته نشود. برای رفع این مشکل، یک سال پس از چاپ اولین مقاله تحلیل پوششی داده ها، پیشنهاد شد که مقدار متغیرها بزرگتر و مساوی (مقدار بسیار کوچک) در نظر گرفته شوند. در نتیجه مدل به صورت مدل ۲-۱۸ در خواهد آمد:
Max Z0=
مدل ۲-۱۸
s.t
=۱
– ≤۰
j=1, 2, 3, …n
𝑢ᵣ, 𝑣ᵢ≥
و ثانویه مدل ۲-۱۸ عبارت است از:
Min Y0=
s.t
مدل ۲-۱۹
r=1, 2, 3, …s
=۰
i=1, 2, 3, …m
آزاد در علامت ۰ ≤
۵-۲-۲-۳-۲-مدل نسبت BCC خروجی محور
j=1, 2, 3, …n
مدل ۲-۲۰
s.t
𝑢ᵣ, 𝑣ᵢ≥۰ آزاد در علامت
۶-۲-۲-۳-۲-مدل مضربی (اولیه) BCC خروجی محور
با ثابت نگهداشتن صورت کسر مدل نسبت خروجی محور (صورت کسر را معادل با یک قرار میدهد) و حداقل کردن مخرج آن، مدل مضربی BCC خروجی محور حادث میگردد. به این ترتیب تابع هدف مدل به صورت مینیمم سازی در می آید و مدل دارای دو دسته محدودیت میگردد: دسته اول مربوط به نسبت مجموع موزون خروجیها به ورودی ها و دسته دیگر مربوط به محدودیت تساوی قرار دادن صورت کسر تابع هدف میباشد.
Min Z0=
مدل ۲-۲۱
s.t
=۱
≤۰
j=1, 2, 3, …n
𝑢ᵣ, 𝑣ᵢ≥۰ آزاد در علامت
۷-۲-۲-۳-۲-مدل پوششی (ثانویه) BCC خروجی محور
این مدل، ثانویه مدل مضربی BCC خروجی میباشد. چنانچه متغیر متناظر با محدودیت =۱در مسئله ثانویه با و متغیرهای متناظر با محدودیتهای – ≤۰ با نشان داده شود، مدل ثانویه به صورت مدل ۲-۲۲ خواهد بود:
Max Y0=
مدل ۲-۲۲
s.t
i=1, 2, 3, …m
≥۰
r=1, 2, 3, …s
آزاد در علامت ≥۰
مدل ۲-۲۲ با اندکی تغییر به صورت مدل ۲-۲۳ در می آید:
Max Y0=
مدل ۲-۲۳
s.t
i=1, 2, 3, …m
r=1, 2, 3, …s
آزاد در علامت ≥۰
مدل ۲-۲۳ را مدل پوششی BCC خروجی محور مینامند.
۸-۲-۲-۳-۲-مدل اصلاح شده BCC خروجی محور
همان طور که در مدل مضربی BCC خروجی محور مشاهده می شود، مقدار متغیرهای مدل یعنی viها و urها بزرگتر مساوی صفر در نظر گرفت می شود، لذا این امکان وجود دارد که مقدار یکی و یا تعدادی از این متغیرها برابر با صفر شود؛ که موجب می شود مقدار ورودی و یا خروجیای که متغیر مربوط به آن (وزن آن) برابر با صفر شده است در محاسبه کارایی در نظر گرفته نشود. برای رفع این مشکل، مقدار متغیرها بزرگتر و مساوی (مقدار بسیار کوچک) در نظر گرفته شوند. در نتیجه مدل به صورت مدل ۲-۲۴ در خواهد آمد:
Min Z0=
مدل ۲-۲۴
s.t
=۱
– ≤۰
j=1, 2, 3, …n
𝑢ᵣ, 𝑣ᵢ≥
و ثانویه مدل ۲-۲۴ عبارت است از:
Max Y0=
مدل ۲-۲۵
s.t
r=1, 2, 3, …s
i=1, 2, 3, …m
=۰
آزاد در علامت ۰≤
۳-۲-۳-۲- مدل جمعی
مدلهای ورودی محور در حالی که میزان خروجیها را در سطح داده شده حفظ می کند، به طور متناسب و در حد امکان نسبت به کاهش میزان ورودی ها اقدام می نماید. و برعکس، در مدلهای خروجی محور با حفظ میزان ورودی، به طور متناسب و خروجیها را افزایش میدهد. مدل جمعی، مدلی است که همزمان کاهش ورودی ها و افزایش خروجیها را مورد توجه قرار میدهد. مدل جمعی در سال ۱۹۸۵، توسط چارنز، کوپر، گولانی سینورد و استوس معرفی گردید (مهرگان،۱۳۹۱)، که به صورت مدل ۲-۲۶ است:
Min Z0=
s.t
مدل ۲-۲۶
r=1, 2, 3, …s
i=1, 2, 3, …m
=۱
و ثانویه مدل ۲-۲۶ عبارت است از:
Max Z0=
s.t
مدل ۲-۲۷
– ≤۰
j=1, 2, 3, …n
≥۱
۱
𝑢ᵣ, 𝑣ᵢ≥۰
۳-۳-۲- مفهوم قیمت سایه در تحلیل پوششی داده ها
قیمتهای سایه در تحلیل پوششی داده ها برای واحدهای ناکارا دیدگاه دیگری را درباره کارایی ارائه میکنند. واحدهای ناکارا برای بهبود کارایی و کارا شدن، نیاز به الگو گیری از واحدهای کارا هستند که این واحدها، واحدهای مرجع واحد ناکارا نامیده میشوند. واحدهای مرجع هر واحد ناکارا بر اساس قیمت سایه غیر صفر ناشی از حل مدل مربوط به آن واحد ناکارا، شناسایی میشوند.
از ترکیب واحدهای مرجع، واحد مجازی مربوط به واحد ناکارا ساخته می شود و قیمتهای سایه غیر صفر، نسبت ترکیب واحدهای مرجع برای ساختن واحد مجازی ارائه میدهد، که به صورت رابطه ۲-۱۱ میباشد (مهرگان، ۱۳۹۱).
ورودیهای (خروجیهای) واحد مجازی=
رابطه ۲-۱۱
۴-۳-۲- ناکارایی تکنیکی و مقیاس
شکل ۲-۶ وضعیت واحدهای تصمیم گیری گوناگون را نشان میدهد که با مصرف یک ورودی (داده)، یک خروجی (ستاده) تولید میکنند. هر نقطه در این شکل نشانگر یک واحد تصمیم گیری یا همان DMU میباشد و جایگاه آن در شکل، میزان داده های مصرفی و ستاده های تولیدی آن واحد را نشان میدهد (مؤمنی، ۱۳۹۲).
مرز کارایی نسبی ۱۰۰%
ستاده
•
•
•
•
منطقه ناکارایی تکنیکی
•A
•
•
•
•
•
ورودی
شکل ۲-۶- جایگاه DMUها در فضای یک داده و یک ستاده
واحدی که بر روی مرز کارایی (خط شکسته) قرار دارد بیشترین ستاده را از داده های موجود تولید می کند و یا برای تولید ستادهای معین، کمترین ورودی را مصرف می کند (کارایی یک). واحدهایی که زیر خط مرز کارایی قرار دارند، ناکارا (کارایی کمتر از یک) محسوب میشوند. آن ها می توانند با همین ورودی ها، ستاده بیشتری تولید کنند و یا ستاده خود را با ورودی کمتری تولید کنند. به عنوان مثال، واحد A که یک واحد ناکاراست می تواند با صرفهجویی در منابع برای تولید همین ستاده یا افزایش ستاده با مصرف همین تعداد داده و یا ترکیبی از این دو، عملکرد خود را بهبود بخشد.