پایان نامه : بررسی اپیدمیولوژی بیماری مومیایی درختان میوه هسته دار ارسال شده در 16 اردیبهشت 1399 توسط نجفی زهرا در بدون موضوع شکل12-1 - اسپور قارچ پوسیدگی قهوهای با عامل قارچ Monilina fructicolaروی آلو استانلی 17شکل 13-1 علایم پژمردگی مادگی(فلش) و بساک شکوفه در اثر قارچ پوسیدگی قهوهای 18شکل14-1 علایم سوختگی شکوفه، شانکر شاخه و مومیاییدر اثر قارچ پوسیدگی قهوهای درختان میوهی هسته دار 19شکل 15-1 علایم پوسیدگی قهوهایروی میوهی هلو، B)علایم پوسیدگی قهوهای میوهی رسیدهی هلوهمراه اسپور قارچMonilinia fructicola،C)میوهی مومیایی هلو روی درخت. 20شکل 16-1 آلودگی شاخه و ترکههابراثر قارچ پوسیدگی قهوهای 21شکل 17-1 پرگنهی کشتMonilinia fructicola (چپ) وMonilinia laxa (راست) روی محیط 23شکل 18-1 برشی از آسکوآسکوسپور آپوتسیوم وشکل آپوتسیومهای تولید شده از مومیایی هلو روی سطح خاک 24شکل 19-1 - میسلیوم گسترده در حال رشد Monilinia fructicola در محیطPDA بعد از 18-24 ساعت. 25شکل20-1 پرگنهی قارچهایMonilinia laxa (چپ)، Monilinia fructigena(راست) و Monilinia fructicola(زیر) خالص شده از هسته میوه فاسد. 26شکل 21-1 آپوتسیومهای تولید شده از مومیاییهای کف باغ، تیره رنگ (قدیمی) و روشن (جدید) و جلبک های سبز نشانهی رطوبت در خاک که شرایط مساعد برای تولید قارچ پوسیدگی قهوهای را فراهم می کند. 30شکل 22-1 کنیدیهایMonilinia fructicola روی شاخه،(BکنیدیهایMonilinia fructicola در میوه پوسیده آلو 31شکل 23-1 نمودار از تراکم اسپور Monilinia fructicolaو Monilinia laxaاز 2 منطقه آلوده در کالیفرنیا 31شکل 24-1 چرخهی بیماری پوسیدگی قهوهای درختان میوهی هسته دار ناشی از گونه های قارچ Monilinia spp. 33شکل25-1 مرا حل فنولوژیکی از پیشرفت پوسیدگی قهوهای در شکوفهی آلو. 34شکل 26-1 – درصد آلودگی بیماری پوسیدگی قهوهای در مراحل رشدی مختلف درخت آلو : A ) درصد آلودگی شکوفهها، B ) درصد آلودگی نهان میوه 35شکل27-1 شکوفههای بهاری اولین بافتهای حساس به قارچ پوسیدگی قهوهای 37شکل28-1 منبعی از کنیدی قارچ پوسیدگی قهوهای در مو میایی روی درخت. 37شکل29-1 آسکوسپورهای خارج شده از آپوتسیوم قارچ عامل بیماری پوسیدگی قهوهای درختان میوهی هستهدار 38شکل30-1 زردی و نازک شدن برگها و ترکههابه وسیله شانکر پوسیدگی قهوهای 39شکل31-1 شانکر همراه تولید صمغ و اسپور بعد ازگذشت 5-6 هفته با شرایط محیطی مساعداز شیوع قارچ پوسیدگی قهوهای 40شکل32-1 اسپورقارچ پوسیدگی قهوهای روی میوه نارس هلو. 40شکل33-1 میوه سمپاشی شده علیه قارچ پوسیدگی قهوهای(راست) و سمپاشی نشده (چپ) 44شکل34-1 شکل سایت. 46شکل1-2 موقعیت جغرافیایی مناطق مورد بررسی 52شکل2-2 فرم یادداشت برداری 56شکل1-3 بررسی شدت بیماری های مختلف در مناطق مورد بررسی 62شکل2-3 نمودارهای جعبهای متغیرهای مختلف زراعی (محور y) مورد استفاده در مدلسازی اپیدمیهای بیماری پوسیدگی قهوهای درختان میوه هسته دار (EPI)در مناطقی از استان گلستان (محور x که با اعداد صفر و یک به ترتیب برای عوامل زراعی MT(تعداد مومیایی)، PD(بیماری در سال قبل) و Pr-s (سمپاشی بعد از هرس) 76شکل3-3 نمودار توزیع دوبعدی بهترین متغیرهای مورد استفاده در مدلسازی اپیدمیهای بیماری پوسیدگی قهوهای درختان میوه هسته دار وقوع یا عدم بیماری(Epi)، شدت بیماری (Mon) در مناطقی از استان گلستان. 77شکل1-4 نمودارهای مقایسهای، سه متغیر آب و هوایی از دو ایستگاه هواشناسی استان گلستان، (گرگان و علی آباد) 8چکیدهبیماری پوسیدگی قهوهای میوه یا مومیایی درختان میوهی هستهدار و دانهدار، که به وسیلهی گونههای قارچ Monilinia spp. ایجاد میشود، یکی از مهمترین بیماریهای این درختان در دنیا محسوب میگردد که از گسترش جهانی برخوردار است. با توجه به شرایط آب و هوایی و زراعی مساعد بیماری، تقریباً هر سال شاهد شیوع بالای بیماری در باغات استان و سمپاشیهای گسترده برای کنترل آن هستیم. برای پیش بینی احتمال وقوع اپیدمی بیماری، 23 متغیر آب و هوایی و زراعی در هفت دورهی زمانی (کل زمستان، بهمن، اسفند، نیمه اول اسفند، نیمه دوم اسفند، نیمه اول فروردین و فروردین) در پنج منطقه از استان(بندرگز، ورسن، گرگان، سرخنکلاته و خان ببین) استفاده شد و توسط 3 روش آماری رگرسیون ساده، رگرسیون لجستیک و تجزیه و تحلیل تشخیصی مورد مطالعه قرار گرفتند. پس از مقایسه مدلهای آماری ساخته شده، مشخص شد که استفاده از دادههای زراعی نسبت به سایر داده ها برای مدل سازی مناسب تر است و 6 مدل دو متغیره با بهره گرفتن از سه متغیر وجود یا عدم وجود بیماری در سال قبل(PD)، تعداد تقریبی مومیایی روی درخت(MT) و انجام یا عدم انجام سمپاشی بعد از هرس(Pr-s) ساخته شد. این مدلهامیتوانند نخستین گامها برای دستیابی به مدل پیش آگاهی این بیماری در کشور محسوب گردند.واژههای کلیدی:درختان میوه هسته دار، بیماری پوسیدگی قهوهای (مومیایی)، پیش آگاهی، تجزیه و تحلیل تشخیصی، رگرسیون لجستیک، متغیرهای آب و هوایی، متغیرهای زراعیبخشی مهمی از تولیدات کشاورزی ایران واکثر کشورها را میوههای هسته دار تشکیل میدهند به عنوان مثال تولید این فراورده در امریکابالغ بر 100 میلیون دلار است لذا جنبه اقتصادی قابل توجهی دارند. معمولاً فصل شکوفه دهی این میوهها از اواسط اسفند تا بهار و فصل برداشت آنها با توجه به شرایط آب و هوا از اواخر مرداد تا اوائل شهریور آغاز میشود در ایران نیز طی آمار بدست آمده در سال 1389، 682 میلیون دلار و نیمه اول امسال (1390)، 347 میلیون دلار از این محصول صادر شده است که رقم قابل توجهی میباشد اما این محصول نیز همانند سایر محصولات کشاورزی در معرض خطراتی میباشد. غیر از عواملی نظیر برداشت بیش از حد محصول، شکسته شدن شاخه درختان افراط در خشک کردن محصولات و کمبود شدید پتاسیم،فساد کپکی این محصولات نیز منجر به کاهش میزان محصول شده است به طوریکهمیوههای آسیب دیده و بیمار برروی درخت، پژمرده و خشک میشوند که اصطلاحاً به آنها مومیایی شده گفته میشود.فساد یا پوسیدگی قهوهای از جمله بیماریهایی هستند که بررسی آنها از لحاظ اکولوژیکی و اقتصادی بسیار حائز اهمیت است که مهمترین عوامل ایجاد کننده آن دو قارچ به نامMoniliniafructicolaوMoniliniaLaxa میباشند.این عوامل بیماریزا منجر به کپک زدن و پژمردگی شکوفهها در فصل بهار، پوسیدن میوههای نارس در اواسط فصل و فساد میوههای رسیده در اواخر فصل میشوند. کپکMonilinialaxaعمدتاً منجر به آلودگی شکوفههامیگردد در حالیکهMoniliniafructicola عامل پوسیدگی میوههای رسیده میباشد.آلودگی با این کپکها از نواحی آبکی و نرم پوست میوه آغاز میشود به طوریکه سطح میوه کاملاً از قارچMonilinia پوشیده میشود و از طریق منفذها و ترکهای موجود بر روی پوست میوه به بافتهای داخلی میوه رسوخ میکند. عواملی نظیر:زبری پوست میوه، تغییرات جوی همانند تگرگ و طوفان و وجود پرندگان وحشرات، ریسک ابتلا به این دسته از بیماریها را در محصولات مختلف، متفاوت کرده است.