پایان نامه : بررسی اثر تنش خشکی و محلول پاشی چیتوزان بر سه رقم مختلف گیاه کرچک ارسال شده در 16 اردیبهشت 1399 توسط نجفی زهرا در بدون موضوع خصوصیات گیاهشناسیگیاه کرچک با نام علمی Ricinus communis عضوی از خانواده فرفیونEuphorbaceae با نام انگلیسی Castor،گیاه زبر و یک ساله است که در نواحی معتدل افراشته میشود.ریشه دارای انشعابات جانبی،ساقه گرد بدون کرک و رنگ آن معمولاًسبزمایل به زرد است واز یک لایه مومی خاکستری رنگ پوشیده شده است، برگها معمولاً بزرگ، سبز تیره ، براق وپنجه ای می باشند واز 5تا11لوب تشکیل شده اند، گل آذین سنبله، میوه بصورت کپسولی کروی وخاردار است (میرحیدر،1385).همه قسمتهای این گیاه سمی، که دانه دارای نوعی آلبومین بسیار سمی به نام ریسین می باشند، برگها و دانه ها دارای آلکالوئید سمی به نام ریسینین، و در دانه این گیاه روغن ثابتی به نام روغن کرچک که محصول اصلی گیاه است وجود دارد(ولاک واستودولا،1382).پراکنش جغرافیاییاین گیاه بومی حبشه، هند و شرق و شمال شرقی افریقا و در ایران نیز کشت میشود (وینک و فون ویک،1387)روش تکثیرتکثیر از طریق بذر (ولاک واستودولا،1382). میزان بذر مورد نیاز برای هر هکتار 25 کیلوگرم،فاصله کشت برای ارقام پا بلند70×70و برای ارقام پاکوتاه 100×25 سانتی متر(هانس، 1379). مطالعاتی که اخیرا بر روی این گیاه انجام شده نشان داده که جوانه زنی در بذرهای تازه و کهنه متفاوت است(.(Martins et al., 2009نیازهای اکولوژیکیکرچک گیاهی است نیمه گرمسیری که در سراسر مناطق گرم و گرمسیری رشد مینماید کرچک به گرمای نسبتاً زیادی یعنی 20 تا 25 درجه سانتی گراد همراه با رطوبت کم نیاز دارد و روز های بلند، روشن وآفتابی تابستان بهترین حالت برای رشد کرچک می باشد حرارت کمتر از 15 درجه باعث کاهش روغن و حرارت بالاتر از 35 درجه باعث کاهش روغن وپروتئین خواهد شد. این گیاه در مقابل گرما مقاوماست.ویک، کرچک زمین هایی با pH5 تا 5/6 را ترجیح می دهد. ولی می تواند حتیpH=2 را تحمل نماید و زمین های شور برای رشد آن مناسب نیستند.(وینک و فون1387).آفات و بیمار یهاکرچک گیاهی است مقاوم به خشکی،شوری خاک،آلودگی شدید هوا،آفات و حشرات ،حساس به سرما و یخبندان و غرقابی شدن زمین،خسارت به گرده های گل در زمان گلدهی با افزایش دما .از آفات مهم کرچک می توان آگرو تیس Agrotisیاطوقه بر وآبدزدک و انواع گونه های جیرجیرک و ملخها و سوسک های جهنده و ساقه خوران را نام برد که بسته به منطقه خسارتهای متفاوتی وارد می سازند استفاده حشره کش ها در خاک یا در برنامه آبیاری واستفاده از طعمه های مسموم و در شرایط حمله شدید سمپاشی خسارت را تا حد ممکنکا هش می دهد. بیماری های مهم کرچک عبارتند از : سر کو سپورا cercosppora ricinella وزنگ برگ psedommonassp وکپک کپسول Alternariaricini که در مناطق مرطوب به گل آذین آسیب فراوان می رسانند باروشهای زراعی می توان کرچک های قوی و سالم تولید نمود که در برابر بیماریها مقاوم باشند البته ضد عفونی بذر وتقویت خاک وروشهای صحیح آبیاری واستفاده از واریته های مقاوم می توانند اثرات بیماری را به نحو چشمگیری کاهش دهند. (میرحیدر،1385).ارقام کرچکچند رقم معروف کرچک عبارتند از: واریته فرانسوی ریسین دانژو,Angouکالپی kalpiو واریته های Baker43.دانه کرچکدانه کرچک حاوی روغن سبک بی رنگ یا روغن سبز رنگ است. مصارف عمده کرچک عبارتند از: بعضی از انواع گیاه کرچک تزئینی هستند، ولی بیشتر آنها برای تولید دانه گیاه کرچک که از آن روغن کرچک استخراج میشود کشت داده میشود. روغن کرچک یک مسهل قوی است ولی استفاده عمده آن به عنوان یک ماده خام صنعتی است. دانهها حاوی یک پروتئین سمی به نام رایسین است. علائم مسمومیت با آن : تهوع، اسهال، دل پیچه زیاد. خواص سمی آن با حرارت زایل میشود. دانههای کرچک حاوی چندین عامل آلرژی زا بوده که قادرند تبشدید، آسم و در اشخاص حساس شده ایجاد کنند. موقعی که روغن کرچک استخراج میشود رایسین و آلرژی زاهای موجود در دانهها در تفاله یا گوشت میوه باقی میمانند به طوری که روغن تجاری مخاطرهآمیز نیست. دانههای روغنی، به منظور استخراج روغن از آنها پرورش مییابند؛ ولی بهعنوان منبع باارزش پروتئین نیز مطرح هستند و بقایای محصول بعد از روغنکشی بدین منظور بکار میرود. هم روغن و هم کنجاله بههمان اندازه اهمیت داشته و احتیاج بهتجزیههای ویژه دارند که دقت در خلوص دانه (کولتیوار) اهمیت دارد(ولاک واستودولا،1382). و همچنین روغن کرچک در صنایع پتروشیمی، کارخانجات لاستیک، رنگ و لاک، الکل، صابون، وسایل آرایشی، پوشش سطوح و پزشکی استفاده میشود، استرهای موجود در روغن کرچک از ویسکوزیته بالایی برخورداند که یک دامنه وسیع از دما را تحمل می کنند که به همین علت آن را به عنوان روغن موتور در صنایع هواپیما سازی استفاده می کنند (Koutroubas et al., 2000).آبیاریانواع کرچک های پا بلند در برابر خشکی مقاومت زیادی داشته و معمولاًحتی با بارندگی کم بذر قابل قبولی تولید می کنند ولی انواع هیبریدهای پا کوتاه برای تولید حد اکثر محصول نیاز به رطوبت کافی دارند با توجه به اینکه کرچک می تواند آب را از عمق خاک جذب کند برای مناطقی که با مشکل کمی آب روبرو هستند محصولی مناسب است دردوران گلدهی رطوبت خاک باید کافی باشد چون کمبود رطوبت باعث تولید دانه های سبک و پوچ می شود و زمانی که بیشتر کپسولها تشکیل شدند یعنی حدود 20تا 30روز قبل از برداشت باید آبیاری متوقف گردد( France et al., 2000).برداشتنزدیک رسیدن گل آذین ها برداشت آنها با دست و یا به صورت مکانیزه (زرگری،1383). در صورت برداشت مکانیزه از مواد برگ ریزاستفاده میشود (میرحیدر،1385).خشکیاز اواخر قرن نوزدهم درجه حرارت سطحی دنیا افزایشی حدود 74% درجه سانتی گراد را تجربه کرده است،اگر چه این افزایش دما بصورت یکنواخت نبوده و بعضی از مناطق به صورت موردی حتی تا حدودی نیز سردتر شده اند (استرلینگ و همکاران، 1977). اگر اثر گرمایشی به شرایط زیست اقلیمی خشک تر منجر شود از آنجایی که این شرایط معمولا با فراوانی و افزایش شدت همراه است تولیدات کشاورزی نیز در این مناطق نیز به خطر خواهند افتاد.بارندگی نیز یکی دیگر از عوامل مهم هواشناسی است که کمیت و پراکنش آن به نحو چشمگیری در نقاط مختلف کره زمین متغیر است (خلیلی و بذر افشان، 1383) و ایران نیز به دلیل موقعیت خاص و ویژگی های توپوگرافیک آن از بارش و آب و هوای متفاوتی برخوردار است.میزان بارش سالیانه آن حدود یک سوم متوسط بارش کره زمین است و به دلیل اینکه قسمت اعظم ایران در قلمرو آب و هوای خشک جهان قرار دارد. علاوه بر کمی بارندگی نوسانات شرایط بارندگی در مقیاس های روزانه، فصلی و سالانه از جمله خصوصیات است که موجب عدم اطمینان کافی نسبت به دریافت حداقل بارش مورد نیاز جهت مصارف کشاورزی، تغذیه جریان های سطحی و سفره آب های زیر زمینی و مصارف انسانی می شود. با توجه به نوسانات منفی شدید در بارش های مناطق مختلف کشور وقوع خشکسالی های خفیف تا شدید در کشور احری اجتناب ناپذیر محسوب می شود که اثر بسیار زیانباری را در بخش های کشاورزی و اقتصادی تحمیل می کنند ( رشیدی، 1384).خشکسالیخشکسالی یکی از مزمنترین و زیانبارترین بلایای طبیعی است و در دهه های اخیر حوادث طبیعی که جمعیت های انسنی را تحت تاثیر قرار داده اند از سایر حوادث بیشتر بوده است و خشکسالی در حقیقت بخش اجتناب ناپذیر از تغییرات زمانی آب و هوا بوده و باید به عنوان پدیده ای قابل برگشت و غیر پیش بینی در برنامه ریزی ها مورد توجه قرار گیرد(والد آبادی، 1387)