فرضیه چهارم: بین سبک اسناد درونی – بیرونی و عزت نفس رابطه وجود دارد.
بر طبق یافته های مندرج در جدول شماره۴-۳، ضریب همبستگی (۵۷/۰) در سطح معناداری (۰۵/۰) بین سبک اسناد درونی – بیرونی و عزت نفس به دست آمده، نشانگر وجود رابطه مثبت و معناداری بین سبک اسناد درونی – بیرونی و عزت نفس میباشد. همچنین نتایج جدول ۴- ۶ نشان میدهد که بین سبک اسناد درونی – بیرونی و عزت نفس همبستگی (۴۵/۰-) در سطح معناداری(۰۵/۰) وجود دارد. ضریب به دست آمده نشانگر همبستگی منفی و معنادار بین دو متغیر میباشد. بنابرین فرضیه پژوهشی تأیید می شود و بین سبک اسنادی درونی – بیرونی عزت نفس همبستگی وجود دارد. این یافته با یافته های زارعی (۱۳۸۰)، ذکایی (۱۳۸۹)، بیابانگرد (۱۳۷۲)، کریمی(۱۳۷۵)، اوزولینز (۲۰۰۳)، و گارنفرید و بارتلتو (۱۹۷۴) هم سویی دارد. یافته های پژوهش حاضر نشان میدهد دانش آموزانی چنانچه در عملکرد تحصیلی موفقیتی حاصل کنند با اسناد آن به عوامل درونی عزت نفس و احساس ارزشمندی خود را افزایش میدهند. اما در صورت اینکه در عملکرد تحصیلی دچار شکست شوند، با انکار مسئولیت عملکرد خود (با اسناد به عوامل خارجی) از کاهش شدید عزت نفس و عزت نفس خویش اجتناب میکنند.
فرضیه پنجم: بین سبک اسناد پایدار- ناپایدار و عزت نفس رابطه وجود دارد.
بر طبق یافته های مندرج در جدول شماره۴-۴، ضریب همبستگی (۶۳/۰) که در سطح معناداری (۰۵/۰) بین سبک اسناد پایدار – ناپایدار و عزت نفس به دست آمده نشانگر وجود رابطه مثبت و معنادار بین سبک اسناد پایدار – ناپایدار و عزت نفس میباشد. همچنین نتایج جدول ۴- ۷ نشان میدهد که بین سبک اسناد پایدار – ناپایدار و عزت نفس همبستگی (۳۹/۰-) در سطح معناداری (۰۵/۰) وجود دارد. ضریب به دست آمده نشانگر همبستگی منفی و معنادار بین دو متغیر سبک اسناد پایدار – ناپایدار و عزت نفس میباشد. بنابرین فرضیه پژوهشی تأیید می شود و بین سبک اسنادی پایدار – ناپایدار و عزت نفس همبستگی وجود دارد. این یافته با یافته های پژوهش اوزولینز (۲۰۰۳)، و زارعی (۱۳۸۰)، ذکایی (۱۳۸۹)، بیابانگرد (۱۳۷۲)، کریمی(۱۳۷۵)، هم سویی دارد. یافته های پژوهش نشان داد که چنانچه عملکرد دانش آموزان با انتظار آن ها هماهنگ باشد، آن را با عوامل پایدار مثل استعداد نسبت میدهند که موجب اتکا به تواناییشان و افزایش عزت نفس شان می شود. نتایج همچنین نشان داد که چنانچه عملکرد دانش آموزان هماهنگ با انتظار آن ها نباشد آن را به عوامل ناپایدار مثل شانس نسبت میدهند که موجب کاهش عزت نفس شان می شود.
فرضیه ششم: بین سبک اسناد کلی- اختصاصی و عزت نفس رابطه وجود دارد.
بر طبق یافته های مندرج در جدول شماره۴-۵، ضریب همبستگی (۳۴/۰) که در سطح معناداری (۰۵/۰) بین سبک اسناد کلی – اختصاصی و عزت نفس به دست آمده نشانگر وجود رابطه مثبت و معنادار بین سبک اسناد کلی – اختصاصی و عزت نفس میباشد. همچنین نتایج جدول ۴- ۸ نشان میدهد که بین سبک اسناد کلی – اختصاصی و عزت نفس همبستگی (۵۲/۰-) در سطح معناداری (۰۵/۰) وجود دارد. ضریب به دست آمده نشانگر همبستگی منفی و معنادار بین دو متغیر در موقعیت اسناد کلی – اختصاصی میباشد. بنابرین فرضیه پژوهشی تأیید می شود و بین سبک اسنادی کلی – اختصاصی عزت نفس همبستگی وجود دارد. این یافته ها با یافته های پژوهش اوزولینز (۲۰۰۳)، گارنفرید و بارتلتو (۱۹۷۴) و زارعی (۱۳۸۰)، ذکایی(۱۳۸۹) و بیابانگرد (۱۳۷۰)، کریمی(۱۳۷۵)، هم سویی دارد. یافته های پژوهش نشان میدهد که دانشآموزان به طور کلی تمایل دارند موفقیت های خود را به عوامل کلی ربط دهند و این باعث افزایش عزت نفس آن ها می شود.
فرضیه هفتم: سبک های اسنادی پیشبینی کننده پیشرفت تحصیلی هستند.
نتایج به دست آمده از جدول های شماره ۴-۹ و ۴-۱۰و ۴-۱۱، سبک های اسنادی به عنوان متغیر پیش بین پیشرفت تحصیلی، نشان دهنده مدل ضعیفی میباشد این مدل تنها ۱۰% از تغییرات مربوط به نمرات پیشرفت تحصیلی را تبیین میکند که نشان از مدل ضعیفی دارد. نمره تحلیل واریانس به دست آمده (۷۵/۴= F) در سطح (۰۵/۰) معنادار شد و از میان متغیرهای وارده در تحلیل رگرسیونی، تنها سبک اسناد پایدار – ناپایدار با مقدار ضریب استاندارد شده بتا۳۱/۰ توانست سطح معناداری از پیشرفت تحصیلی را تبیین کند. بنابرین علی رغم ضعیف بودن مدل، این فرضیه تأیید می شود ولی در سطح ضعیفی سبک های اسنادی پیشبینی کننده پیشرفت تحصیلی هستند. نتایج پژوهش حاضر با نتایج پژوهش شیخ الاسلامی (۱۳۷۷) هم سوئی دارد.
فرضیه هشتم: سبک های اسنادی پیشبینی کننده عزت نفس هستند.
نتایج به دست آمده از جدول های شماره ۴-۱۲ و ۴-۱۳ و۴-۱۴، سبک های اسنادی به عنوان متغیر پیش بین عزت نفس، نشان دهنده مدل متوسطی میباشد این مدل ۴۸% از تغییرات مربوط به نمرات عزت نفس را تبیین میکند که نشان از مدل خوبی دارد. نمره تحلیل واریانس به دست آمده (۳۹/۵= F) در سطح (۰۵/۰) معنادار شد و از میان متغیرهای وارده در تحلیل رگرسیونی سبک اسناد درونی – بیرونی با مقدار ضریب استاندارد شده بتا ۵۵/۰ و سبک اسناد پایدار – ناپایدار با مقدار ضریب استاندارد شده بتا ۴۸/۰ توانستند سطح معناداری از عزت نفس را تبیین کند. بنابرین این فرضیه تأیید می شود و سبک های اسنادی پیشبینی کننده عزت نفس هستند.
به طور کلی نتایج پژوهش ها نشان میدهد که دانش آموزانی که از پیشرفت تحصیلی بالایی برخوردار هستند موفقیت های تحصیلی و وقایع خوشایند را به عوامل درونی، پایدار و عام نسبت میدهند و همچنین دانش آموزانی با پیشرفت تحصیلی بالا، رویدادهای منفی، از سبک های اسنادی درونی، کلی و پایدار استفاده میکنند از پیشرفت تحصیلی پایینی برخوردارند. با توجه به یافته های این پژوهش می توان چنین گفت که دانش آموزان با توجه به اینکه موفقیت ها را به عوامل درونی، پایدار و کلی و شکست ها را به عوامل بیرونی، ناپایدار و اختصاصی نسبت میدهند از سبک اسناد مطلوب و سازگارانه یا سبک های تبیینی خوشبینانه برخوردارند. همچنین هر اندازه افراد در علت یابی رویدادهای مثبت و منفی، موفقیت های خود را بیشتر به عوامل پایدار، درونی و کلی نسبت دهند از عزت نفس بالاتری برخوردار خواهند بود. اما در صورت اسناد شکست های خود به عوامل کلی، درونی و پایدار عزت نفس بیشتری را از دست خواهند داد.