اغلب سازمانهای فرهنگی با توجه بهاینکه از بودجه دولتی استفاده مینمایند و روال بودجهریزی در کشور به صورت سنتی میباشد، از روش بودجهریزی سنتی استفاده مینمایند. این روش بدون توجه به عملکرد و خروجی فعالیتها و صرفاً با بررسی عملکرد گذشته و توان هزینه کرد بودجه اقدام به تعیین و تصویب بودجه می کند. در این نظام هرچه واحدهای یک سازمان قدرت مصرف بودجه و قدرت چانهزنی بیشتری داشته باشند، بودجه بیشتری به خود اختصاص خواهند داد و اینکه فعالیتی که انجام دادهاند چه خروجی داشته است و یا در راستای اهداف بوده یا نبوده است، هیچ تأثیری در تصویب و تخصیص بودجه بیشتر ندارد.
علیرغم تأکید قانون بر اجرای بودجهریزی عملیاتی، تاکنون تعداد اندکی از سازمانهای فرهنگی به فکر اجرای این نظام در سازمان خود افتاده و تنها توانستهاند که گامهای اولیه مربوط به استقرار نظام بودجهریزی عملیاتی را بردارند. اما همین سازمانها نیز پس از مدتی با توجه به موانع پیش روی انجام این پروژه، کار را نیمه کاره رها نمودهاند. یکی از مشکلات موجود در عدم اجرای این قانون، عدم وجود الگوها و تحقیقات کاربردی در خصوص این موضوع در کشور است.
این تحقیق درصدد است تا موانع استقرار بودجهریزی عملیاتی در سازمانها و نهادهای فرهنگی متقاضی اجرای این پروژه در کشور را با توجه به مدل جامع BSC ، مورد کنکاش قرار دهد.
لازم به ذکر است پروفسور رابرت کاپلان و دکتر دیوید نورتن در دهه ۱۹۹۰ یک سیستم نوین مدیریتی تحت عنوان کارت امتیازی متوازن را ارائه نمودند. در روش ارزیابی متوازن که به عنوان یک سیستم ارزیابی عملکرد معرفی گردیده، علاوه بر ارزیابی مالی سنتی، عملکرد سازمان را با افزودن سه بعد دیگر یعنی: مشتریان، فرایندهای داخلی کسب وکار و یادگیری و رشد مورد ارزیابی قرار میدهد. روش مذکور با توجه ویژه به داراییهای نامشهود سازمان که در عصر حاضر از اهمیت ویژهای برخوردار گردیده است،این امکان را به سازمان میدهد تا با گنجاندن آن در مدل ارزیابی مورد نظر، از طریق نظارت، کنترل و آگاهی از کیفیت داراییهای نامشهود، در صورت لزوم نسبت به ترمیم نقاط ضعف و جبران کاستیها اقدام کند (پرکان و همکاران، ۱۳۹۱،ص۱۵۲) .
در خصوصاین روش باید اشاره گردد همانطور که خود این دو دانشمند نیز اشاره نمودهاند با توجه به محیط سازمان و به فراخور نیاز میتوان مناظر مدل را بومی و متناسب با سازمان مورد نظر نمود. بر همین اساس، مدل ارزیابی متوازن استفاده شده در این تحقیق، مبتنی بر مدل تکمیلی ارزیابی متوازن که در کتاب «شاخصهای کلیدی عملکرد» آقای «دیوید پارمنتر» پیشنهاد شده، دارای ۶ منظر میباشد.این مناظر عبارتند از: خدمتگیرندگان، رضایت کارکنان، فرایندها، محیط و جامعه، مالی و رشد و یادگیری.
۱-۳. ضرورت و اهمیت پژوهش
همانطور که در مقدمه نیز ذکر شد اجرای بودجهریزی عملیاتی به سازمانها کمک می کند که سازمانی کارا و اثربخش داشته باشند. پس برای تمامیسازمانها خصوصا سازمانهای فرهنگی که دارای اعتبار حداقلی مشغول به فعالیت میباشند لازم است تا با مدیریت بهتر، بیشترین بهره را از این اعتبار داشته باشند. همچنین در اسناد بالادستی و قوانین کشور نیز بارها تاکید شده و سازمانها موظف گردیدهاند تا این روش بودجهریزی را در سازمان خود اجرایی نمایند. در ذیل به برخی از مواد قانونی اشاره شده است؛
- مواد ۱۳۸ و ۱۴۴ قانون برنامه چهارم توسعه کشور
- ماده ۲۱۹ قانون برنامه پنجم توسعه کشور
- ماده ۱۶ قانون خدمات کشور
۱-۴. اهداف پژوهش
تحقیق حاضر با هدف کلی و اهداف فرعی ذیل انجام گرفته است:
دیگر سایت ها :