کلیدواژه :ارزیابی عملکرد، پروژههای تحقیقاتی، تصمیم گیری چند معیاره(تاپسیس و ویکور)، دلفی فازی.
فهرست مطالب
عنوان صفحه
فصل اول 1
کلیات پژوهش. 1
1-1-مقدمه. 2
1-2- بیان مسئله یا موضوع تحقیق(تعریف مسأله، هدف از اجراء و کاربرد نتایج تحقیق): 3
1-3- اهمیت مسأله تحقیق 5
1-4- سوالات پژوهش. 6
1-5- قلمرو تحقیق 6
1-5-1- قلمرو مکانی و زمانی تحقیق 6
1-6- جامعه و نمونه ی آماری تحقیق 6
1-7- روش انجام تحقیق 7
1-8- کلید واژه ها 7
1-9- ساختار کلی تحقیق 7
فصل دوم. 9
ادبیات پژوهش. 9
2-1- مقدمه. 10
2-2- تحقیق و توسعه. 11
2-2-1- انواع تحقیقات 14
2-2-2- نتیجه حاصل از فعالیت های تحقیق و توسعه. 15
2-3- ارزیابی عملکرد. 16
2-4- ارزیابی عملکرد پروژه 18
2-5- اثربخشی 19
2-6- روشهای اندازهگیری 21
2-6-1- رویکرد دلفی فازی 21
2-6-2- مجموعه فازی 22
2-6-3- روش آنتروپی شانون. 26
2-6-4- تصمیم گیری چندمعیاره 26
2-7- پیشینه پژوهش. 29
2-8- جمع بندی 34
فصل سوم. 35
روش پژوهش. 35
3-1- مقدمه. 36
3-2- روش تحقیق 36
3-3- قلمرو مکانی و زمانی تحقیق 38
3-3-1- معرفی شرکت برق منطقهای یزد. 38
3-4- گامهای انجام تحقیق 40
3-4-1- تعیین شاخصهای موثر با بهره گرفتن از روش دلفی فازی 42
3-4-2- مشخص کردن توالی معیارها بر اساس نظر خبرگان. 43
3-4-3- جمع آوری دادهها 43
3-4-4- تجزیه و تحلیل دادهها 43
3-5- تکنیکهای مورد استفاده در ارزیابی پروژهها 44
3-5-1- رویکرد دلفی فازی 44
3-5-2- روش آنتروپی شانون. 48
3-5-3- روش های تصمیمگیری چند معیاره 49
فصل چهارم. 57
تجزیه و تحلیل دادهها 57
4-1- مقدمه. 58
4-2- تعیین معیارهای موثر بر سنجش اثربخشی پروژههای تحقیقاتی با بهره گرفتن از روش دلفی فازی 58
4-3- تعیین وزن شاخص های موثر بر سنجش اثربخشی با بهره گرفتن از روش آنتروپی 65
4-4- تعیین رتبه بندی پروژهها با توجه به شاخص های موثر با روشهای تصمیمگیری چند معیاره 68
4-4-1- تکنیک تاپسیس. 68
4-4-2- تکنیک ویکور فازی 73
فصل پنجم. 76
نتیجه گیری و پیشنهادها 76
5-1- مقدمه. 77
5-2- نتیجه گیری 77
5-3- پیشنهادات پژوهشی 81
منابع 82
1-1-مقدمه
با گسترش فنآوری و لزوم روزآمدی دانش در جوامع کنونی، سازمانها و نهادهای موجود در هرجامعهای باید به دنبال نوآوری و به روزرسانی خود باشند که در این راستا برخی سازمانها به دلائلی از جمله مسائل اقتصادی، فرهنگی، تکنولوژیکی و غیره با مسائل و مشکلاتی مواجه خواهند شد، که باید این مسائل شناسایی شده و اقداماتی در جهت حل آنها صورت پذیرد. در واقع سازمانها همین مسائل و مشکلات به وجود آمده را در قالب پروژههای تحقیقاتی شناسایی کرده و برای انجام در اختیار واحدهای مربوط قرار میدهند. یکی واحد مهم در هر سازمان که میتواند سازمان را در دستیابی به اهداف استراتژیک خود یاری رساند و در جهت حل مشکلات ذکر شده اقدام نماید، واحد تحقیقاتی در سازمان است. به طور معمول پروژههای مختلفی در واحدهای تحقیقاتی بر اساس نیاز سازمان به طور همزمان در حال اجرا هستند که ارزیابی عملکرد این پروژهها برای مدیران سازمانی از اهمیت بالایی برخوردار است )توکلی و همکاران، 1389).
اصولا اندازهگیری عملکرد نقش مهمی را در حصول اطمینان از موفقیت یک پروژه ایفا میکند. ارزیابی عملکرد، فرایندی است که به سنجش، اندازهگیری، ارزش گذاری و قضاوت درباره ی عملکرد طی دوره های معین می پردازد. در صورتی که ارزیابی عملکرد با دیدگاه فرایندی و به صورت مستمر ایجاد شود، موجب ارتقای عمکرد و بهبود در هر واحد سازمانی میشود )صالح زاده وهمکاران,1390).
تا کنون سیستم های ارزیابی عملکرد متفاوتی توسعه داده شده اند ولی مسئله قابل تامل این است که این سیستم از جامعیت لازم برخوردار باشد و توانایی سنجش عملکرد واقعی پروژهها را داشته باشد. در این پژوهش سعی بر این است تا با تلفیق تکنیکهای متفاوت و گوناگونی تصمیم گیری چند معیاره[1] ، روش دلفی و مجموعه فازی به ارائه ی رویکردی نوین، کارا و جامع جهت ارزیابی عملکرد پروژههای تحقیقاتی پرداخته شود. در این فصل نیز به شرح خلاصه ای از کلیات تحقیق صورت گرفته پرداخته میشود.
1-2- بیان مسئله یا موضوع تحقیق(تعریف مسأله، هدف از اجراء و کاربرد نتایج تحقیق):
پشرفتهای فنآوری و توسعه اقتصادی هر کشور ارتباط نزدیک و تنگاتنگی با فعالیت های پژوهشی آن کشور دارد بطوریکه بین تولید ناخالص ملی، صادرات و و هزینههای پژوهش در کشورهای توسعه یافته همبستگی خوبی وجود دارد که بیانگر نقش مهم فعالیتهای پژوهشی در ارائه فنآوری، رشد اقتصادی و توانایی آن کشور ها دارد. شاخص های عمومی فعالیت های پژوهشی در دنیا نشان می دهد که سرمایه گذاری در بخش پژوهش، متوسطی حدود 28/2 درصد تولید ناخالص جهان را داراست(شاخصهای توسعه جهانی[2]، 2007). همچنین بررسی نسبت سرمایه گذاری پژوهشی به تولید ناخالص داخلی کشورهای مختلف، بخوبی ارتباط مستقیم و معنیداری را بین وضعیت اقتصادی و سرمایهگذاری در بخش پژوهش نشان میدهد (بر اساس گزارش سال 2008-2007 بانک جهانی).
در کشور ما برای بهبود و ارتقا وضعیت پژوهش، هنوز فاصله زیادی تا رسیدن به متوسط شاخصهای جهانی وجود دارد. شاخصهای سرمایهگذاری در بخش پژوهش اکنون در حدود 67/0 درصد تولید ناخلص داخلی است که بطور طبیعی بر روی شاخصهای کلان اقتصادی ما تاثیر خود را برجای گذاشته و این در حالی است که ما برای تحقق اهداف کلی برنامههای بلند مدت توسعه و دستیابی به میانگین نرخ کشورهای در حال توسعه، به سهمی حداقل یک درصد نیاز داریم (بر اساس گزارش سال 2008-2007 بانک جهانی).
امروزه در کشورهای پیشرفته صنعتی، سهم عمدهای از هزینههای تحقیقاتی به فعالیتهای پژوهشی که به افزایش بهرهوری، بهبود کیفیت محصول و روشهای ساخت و در نهایت کاهش هزینه، کاهش ضایعات و بهبود رضایت مشتری منجر میشود، اختصاص مییابد.
در کشور ما در سالهای گذشته علیرغم وجود ضعفهای پژوهشی ناشی از کمبود محقق و کمی بودجههای پژوهشی، زنجیره ای از واحدهای پزوهش در بسیاری از بخشهای تولیدی و صنعتی شکل گرفته بطوریکه در حال حاضر بیش از 1000 مجموعه فقط در وزارت صنایع و معادن دارای واحدهای پژوهشی رسمی هستند، ولی متاسفانه در بسیاری از شرکتها بخش پژوهش در متن فعالیت های جاری قرار نداشته و نقش آنها در اثربخشی فعالیتهای پزوهشی کمرنگ و حاشیهای است. بعبارت دیگر بسیاری از واحدهای پؤوهشی موجود در کشور جزئی از زنجیره تولید نمیباشند و متاسفانه تا زمانی که این جز در زنجیره تولید قرار نگیرد امکان نهادینه کردن فرآیند پژوهش و در نتیجه زایش آن در کشور وجود نخواهد داشت (انجمن تحقیق و توسعه صنایع و معادن).
برای گسترش اثربخشی فعالیتهای پژوهشی، واحدهای مرتبط از یک طرف نیازمند تجدید در ساختار اجرایی و از طرف دیگر نیازمند بهینه کردن سرمایه گذاریهای هزینههای پژوهشی هستند. مطالعات و بررسی های انجام شده، نشان می دهد که عدم اثربخشی فعالیتهای پژوهشی موجود در کشور ناشی از تنگناها و معضلاتی است که برخی از آنها به شرح زیر میباشد:
عدم وجود ساختار اجرایی و سازماندهی مناسب
سنگین بودن هزینههای پژوهشی
عدم توجه به بازار و نیازهای مشتری
عدم وجود امکانات و تجهیزات مورد نیاز پژوهش در برخی واحدهای پژوهشیعدم وجود ارتباط و هماهنگی بین واحد های پژوهشی جهت استفاده از تجربیات محققان و امکانات ئ تجهیزات پژوهشی موجود.
نظر به اهمیت و نقش پژوهش در توسعه اقتصادی هر کشور، ارزیابی و سنجش اثربخشی طرحهای پژوهشی و تعیین میزان موفقیت آنها در رسیدن به اهداف از پیش تعیین شده، ابزاری ارزشمند جهت توسعه و شکوفایی به شمار میآید که نتایج آن میتواند اطلاعات مناسبی را جهت بهبود عملکرد طرحها و واحدهای پژوهشی فراهم سازد.
ارزیابی اثربخشی بر این دلالت دارد که آیا نتایج حاصل از اهداف تصریح شده در طرح محقق شده است یا خیر. بطور خلاصه ارزیابیهای اثربخشی جهت تعیین میزان تحقق اهداف مورد نظر، هزینه نیل به نتایج مطلوب، میزان نتایج مطلوب مرتبط با برنامهها و میزان نتایج ناخواسته مخالف دستیابی به اهداف، استفاده میشود.
با توجه به ضرورت و نیاز ارزیابی طرحهای پژوهشی و سنجش اثربخشی فعالیتهای انجام شده در این خصوص، همچنین برنامه ریزی جهت تخصیص اعتبار و سرمایهگذاریهای آتی جهت توسعه فعالیتهای پژوهشی اقدام به طراحی مدل ارزیابی و سنجش اثربخشی طرحهای پزوهشی کاربردی شده است.
در این طرح ابتدا با بررسی ادبیات تحقیق ، شاخص ها و مولفه های موثر بر اثربخشی پروژههای تحقیقاتی را مورد بررسی قرار می دهیم و سپس بررسی مدلها و چارچوبهای معتبر موجود در این مقوله می پردازیم، همچنین براساس نظرات و دیدگاههای صاحبنظران و اساتید و ناظران و مسئولین اداره برق منطقه ایی یزد در این حوزه، مدل کاربردی اثربخشی طرحهای پژوهشی با توجه به شرایط ویژه کشور توسعه مییابد.
1-3- اهمیت مسأله تحقیق
تحولات شگرف دانش مدیریت در عصر کنونی وجود نظام ارزیابی را اجتناب ناپذیر نموده است. به گونهای که فقدان ارزیابی در ابعاد مختلف، اعم از منابع، امکانات، کارکنان، اهداف، استراتژیها و طرحها و برنامهها به عنوان یکی از علائم بیمیاری مدیریتی قلمداد میگردد. هر سیستمی به منظور آگاهی از میزان مطلوبیت و کیفیت فعالیتهای خود بهویژه در محیطهای پیچیده و پویا نیاز مبرمی در استفاده از نطام ارزیابی دارد.از سوی دیگر فقدان نظام ارزیابی و پایش در یک سیستم، به معنای عدم برقراری ارتباط میان محیز درونی و بیرونی آن است که کهولت و نهایتا مرگ آن سیستم را در پی دارد. پدیده مرگ سیستمی ممکن است به علت عدم وقوع یکباره آن از سوی مدبران ارشد احساس نشود. همچنین فقدان نطام کسب بازخورد، امکان پردازش اطلاعات لازم برای رشد، توسعه و بهبود فعالیتها را غیر ممکن میسازد که سرانجام آن از بین رفتن و نابودی سیستم است.
از منظر دیگر با ملاحظه نظام آفرینش میتوان دریافت که ارزیابی در بطن آن قرار دارد. وجود نظم بسیار موزون در جهان خلقت حکایت از حلقه بازخورد کاملا حساب شدهای در آن دارد که نظام ارزیابی به عنوان یکی از عناصر این حلقه مطرح است. هر چند ممکن است بشر به علت نقص دانش و اطلاعات قادر به تبیین آن نباشد ولی اساسا قوام و دوام یک سیستم منوط به وجود نظام ارزیابی و کنترل آن میباشد.
بنابراین میتوان گفت استفاده از نظام ارزیابی سه امتیاز مهم را به ارمغان میاورد:
تعیین استراتژی و اهداف بلند مدت مشتری مدار
تهیه اطلاعات برای پاسخگویی به ذینفعان
تاکید بر مشارکت عمومی
ارزیابی اثربخشی بر این دلالت دارد که آیا نتایج حاصل از اهداف تصریح شده در طرح محقق شده است یا خیر، بطور خلاصه ارزیابیهای اثربخشی جهت تعیین میزان تحقق اهداف مورد نظر، هزینه نیل به نتایج مطلوب، میزان نتایج مطلوب مرتبط با برنامه ها و میزان نتایج ناخواسته مخالف دستیابی به اهداف، استفاده میشود.
1-4- سوالات پژوهش
معیارهای کلیدی جهت سنجش اثربخشی پروژههای تحقیقاتی انجام شده در شرکت برق منطقهای یزد کدامند؟
با توجه به معیار های تعیین شده وزن و اهمیت نسبی هر کدام از این معیارها چه عددی میباشد؟
با توجه به معیارهای تعیین شده کدام پروژهها اثربخش ترند هستند؟
1-5- قلمرو تحقیق
1-5-1- قلمرو مکانی و زمانی تحقیق
این تحقیق در زمستان سال 1392 و در شرکت برق منطقه ای یزد صورت گرفته است. از آنجا که هدف تحقیق سنجش اثربخشی پروژههای تحقیقاتی است، پروژههای تحت بررسی، پروژههای انجام شده در واحد تحقیقات سازمان میباشد.
1-6- جامعه و نمونه ی آماری تحقیقدر این تحقیق جامعه ی آماری را پروژههای تحقیقاتی انجام شده در شرکت برق منطقه ای یزد تشکیل میدهند، که به انتخاب سرپرست واحد تحقیقات سازمان، نمونه ی تحقیق، 15 پروژه از پروژههای تحقیقاتی انجام شده در 1 سال اخیر میباشد.
1-7- روش انجام تحقیق
روش تحقیق به کار برده شده در این تحقیق از لحاظ هدف کاربردی است زیرا هدف تحقیق شناسایی شاخص ها و بررسی هر یک از آنها برای سنجش اثربخشی پروژهها میباشد. این تحقیق از حیث روش جمع آوری دادههای مورد نیاز یا به عبارتی طرح تحقیق، جز تحقیقات توصیفی -پیمایشی است و به منظور کسب دادههای مورد نیاز از روش میدانی استفاده شده است.
روش گردآوری اطلاعات بدین صورت خواهد بود که پس از بررسی ادبیات موضوع و دستیابی به اطلاعات به درک بهتر چارچوب ارزیابی و، به جمعآوری معیارها، جز معیارها و شاخصهای مطرح در این زمینه پرداخته و سپس با برگزاری جلسات متعدد با خبرگان به موارد زیر دست خواهیم یافت:
مطالعه ادبیات تحقیق، شناسایی و تعیین معیارهای سنجش اثربخشی پروژههای تحقیقاتی
تعیین معیارهای موثر بر اثربخشی ( با بهره گرفتن از روش دلفی فازی)
وزن هریک از معیارها و شاخصها (روش وزن دهی آنتروپی)
جمع اوری دادهها
تجزیه و تحلیل دادهها (با بهره گرفتن از تکنیکهای تصمیمگیری چند معیاره
1-8- کلید واژه ها
ارزیابی، اثربخشی، پژوهشهای کاربردی، تحقیق و توسعه، شرکت برق منطقهایی یزد
1-9- ساختار کلی تحقیق
مدل ارزیابی و سنجش طرحهای پژوهش کاربردی در سه گام طراحی میشود. در نمودار زیر فرایند طراحی و اجرای مدل نشان داده شده است.
CPU
Intel® Core™ i5-6200U CPU @ 2.30GHz
Maximum speed: 2.40 GHz
Sockets: 1
Cores: 2
Logical processors: 4
Virtualization: Disabled
Hyper-V support: Yes
L1 cache: 128 KB
L2 cache: 512 KB
L3 cache: 3.0 MB
Utilization 64%
Speed 2.69 GHz
Up time 12:00:52:07
Processes 118
Threads 1393
Handles 49630