.
۳نمونه آماری :
دلیل نمونه گیری این است که جمع آوری اطلاعات برای کل جامعه آماری بسیار پر خرج است ،ولی جمع آوری اطلاعات نمونه هزینه کتری را به دلیل آزمایش تعداد کمتر درپی دارد.از طرفی می خواهیم نمونه به اندازه کافی بزرگ باشد تا تخمین های خوبی از پارامترهای جامعه به دست آید.
جامعه آماری این تحقیق شرکتهای تحت پوشش بورس اوراق بهادارتهران در بازه زمانی سالهای بین ۱۳۸۳الی ۱۳۸۷ می باشد، که به دلیل محدودیت های اعمال شده، نمونه به روش هدفمند وسیستماتیک انتخاب شده وبه تعداد ۱۰۸شرکت رسیده است .در انتخاب شرکتهای مذکور، از هیچ روش نمونه گیری استفاده نشده وتنها با اعمال معیارهای تحقیق تعداد آنها مشخص شده است .
۶-۳مدل تحقیق
متغیر مستقل :
متغیر مستقل تحقیق، کیفیت سود در شرکتهای مورد مطالعه می باشد . با توجه به اینکه اکثر تحقیقات مرتبط با محاسبه کیفیت سود مبتنی بر مدل های زیر بوده ،تحقیق حاضر نیز از این مدل جهت تحقیق استفاده می کند .
الف -پایداری سود :سودی که مداوم وعملیاتی باشد پایداری بیشتری دارد. تحلیل گران مالی به سود تعهدی حسابداری به عنوان تنها شاخص تعیین کننده توجه نمی کنند وسود پایداروتکرار پذیر را بهتر می دانند.از دیدگاه تحلیل گران مالی اجزا مستمر وعملیاتی سود بار اطلاعاتی بهتری نسبت به اقلام غیر عملیاتی وغیر مستمر دارد وبهتر می تواند جریانهای آتی وجه نقد را پیش بینی نماید .ضریب بزرگتر متغیر سود دررگرسیون سود وبازده خبر از پایداری سود بالاتر دارد.
Ejt=B0,j+(B1,j)(Ej,t-1)+ej,t
هرچه B1,jبه عدد یک نزدیک تر باشد پایداری سود بیشتر است (کردستانی ،۱۳۸۶ص۹۳).۱
ب-قابلیت پیش بینی سود :این مورد به عنوان بخشی از ویژگی مربوط بودن سود تلقی می گردد وکمک می کند تا با بهره گرفتن از اطلاعات گذشته آینده را بهتر بتوان پیش بینی کرد .اطلاعات حسابداری اگر بخواهد مفید باشند باید از توان پیش بینی کنندگی بالایی برخوردار باشد
Predictability=
پس از برآورد مدل اول، ریشه مجذور خطا محاسبه وارزش های بیشتر به دست آمده دلالت بر کمتر بودن قابلیت پیش بینی سود دارد.
ضریب تعیین ناشی ازمدل یک ، معرف قابلیت پیش بینی سود است (کردستانی ،۱۳۸۶ص ۹۳)۱
ج -مربوط بودن سود درایجاد تغییرات سهام :سود از برترین شاخص های اندازه گیری فعالیت شرکت به حساب می آید. بنابراین سود گزارش شده، باید درتعیین ارزش شرکت به سرمایه گذاران کمک کند .سود در صورتی مربوط به ارزش سهام خواهد بود که توان توضیح تغییرات بازده را داشته باشد .
RETj,t=B0,j+(B1,j)(Ej,t)+(B2,j) ( Ej,t)+ej,t
مربوط بودن، توان توضیحی تغییرات بازده سهام توسط سود حسابداری را نشان می دهد (همان منبع ،ص ۹۴).۲
د-به موقع بودن سود:سود برای اثر بخشی باید به موقع در دسترس قرارگیرد .به موقع بودن سود موجب واقعی شدن بازده می گردد ودر صورت ارائه در فواصل کوتاه مدت موجب کاهش ریسک اطلاعاتی می گردد .در این حالت سود حسابداری به دنبال اندازگیری سود اقتصادی است که تغییر دهنده ارزش بازار سهام است .قدرت توضیحی سود دررگسیون، معرف به موقع بودن سود است .
سوالات یا اهداف پایان نامه :
۱ اهداف تحقیق شامل :
۱-برنامه ریزی بیشتر برای فروش به دلیل دستیابی به کیفیت سود بالاتر
۲-افزایش بازده داراییها به دلیل دستیابی به کیفیت سود بالاتر
۳- کاهش نسبت بدهی ها به دلیل دستیابی به کیفیت سود بالاتر