روش مبتنی بر ارزش فعلی جریانات نقدی:
مدل جریانات نقدی تنزیل شده مبتنی بر این فرض است که سهامداران عادی در قبال شرکت ادعای باقی مانده دارند و در ابتدا به تعهدات (پرداخت اصل و فرع قرضه) رسیدگی میشود. در نتیجه ارزش سهام عادی بر مبنای انتظارات از سودهای نقدی آتی و نیز نرخ بازده مورد انتظار آنها تعیین میگردد.
طبق مدل تنزیل سود نقدی، ارزش یک سهم عادی برابر است با ارزش فعلی سودهای نقدی آتی مورد انتظار که قرار است دریافت شود. مدل به صورت زیر تشریح میشود:
در این فرمول قیمت جاری سهام، سود سهام مورد انتظاری که در پایان سال t پرداخت میگردد و نرخ بازده مورد انتظار سهام است. اگر انتظار بر این باشد که سود سهام با نرخ ثابتی افزایش یابد، مدل رشد ثابت گوردون را میتوان به این صورت بیان کرد:
بنابراین، سرمایه گذاران انتظار بازده سود سهام به علاوه بازده تغییرات قیمت (g) را دارند تا نرخ بازده کل مساوی با گردد و در نقطه تعادل این نرخ مساوی با نرخ بازده مورد انتظار است. سود سهام در گذشته ثابت بوده و اگر سرمایهگذاران پیش بینی کنند که روند گذشته در آینده نیز ادامه دارد، در این صورت g براساس نرخ رشد گذشته تعیین میگردد. ولی اگر نرخ رشد شرکتی در گذشته نوسان داشته، در این صورت سرمایهگذاران نرخ رشد گذشته را برای آینده در نظر نمیگیرند و لازم است نرخ رشد به روش دیگری محاسبه شود (شریعت پناهی، ۱۳۷۶، ص ۴۲۳)۲.
ـ روش مبتنی بر نرخ نگهداری[۱] راه دیگری است که بدان وسیله g را محاسبه مینمایند. در اجرای این روش، نخست میانگین نسبت سود تقسیمی و مکمل آن، یعنی «نرخ نگهداری» را در نرخ بازده مورد انتظار آینده سهام عادی شرکت ضریب مینمایند (پارسائیان، ۱۳۸۲، ص ۲۰۹-۲۰۸)۲.
(نرخ بازده مورد انتظار سهامداران عادی) (نرخ تقسیمی - ۱) = (نرخ بازده مورد انتظار سهامداران عادی) (نرخ نگهداری) = g
طبق تحقیق جاری از این روش جهت محاسبه نرخ رشد استفاده میشود.
[۱] - Retention growh rate
سوالات یا اهداف پایان نامه :
اهداف تحقیق
هر تحقیقی دارای سه هدف می باشد ۱) هدف علمی ۲) هدف کاربردی ۳) هدف خاص و این تحقیق نیز از این امر مستثنی نبوده و به دنبال سه هدف فوق می باشد .
سهامداران همواره به دنبال راههایی برای ارزیابی عملکرد مدیران در جهت ثروت آفرینی برای شرکت و برآورد عملکرد آینده می باشند و در عمل مشاهده می شود که از اطلاعات و معیار های نامناسبی برای قضاوت در مورد عملکرد مدیران استفاده می کنند. عدم استفاده از معیارهای مناسب برای ارزیابی عملکرد و ارزش آفرینی برای سهامداران از یک سو باعث می شود قیمت سهام شرکتها به ارزش واقعی آنها نزدیک نشود و این پدیده معمولاً موجب ضرر و زیان یک گروه از خریداران سهام و سود سرشار گروه دیگر خواهد شد . از سوی دیگر عدم جبران خدمات مدیران به تناسب عملکرد واقعی آنها در جهت حداکثر سازی ثروت سهامداران موجب ایجاد شکاف بین منافع مدیران و سهامداران شد ه و مشکلات تضاد منافع میان نماینده و مالک به وجود خواهد آمد. بنابراین تحقیق حاضر سعی دارد به بررسی محتوای اطلاعاتی EVA شرکتهای برتر و وجود رابطه احتمالی بین سود اقتصادی وسود حسابداری با بازده حقوق صاحبان سرمایه[۱] شرکتها بپردازد.
[۱]- ROE