.
۲مدل تجزیه و تحلیل ممیزی:
یکی از مدلهای چند متغیره برای پیش بینی ورشکستگی از نوع تکنیک آماری به نام تحلیل ممیزی می باشد. در این مدل یک معادله خطی برای تولید score.Z تعیین می شود. این Z یک نرخ ترکیبی یا کارآمد ترین وزن اهمیت است به طوریکه پراکندگی Z بر هر طبقه( ورشکسته و موفق ) به حداقل رسانده می شود و فاصله بین میانگین Z برای هر گروه حداکثر می شود تا بدین وسیله احتمال هم پوشانی[۱] کاهش یابد بدین ترتیب معادله بدست آمده متغیرهای موجود را موزون و ترکیب می کند ، بطوریکه توانایی معادله در تمیز گروه ها حداکثر می شود. این تکنیک نمونه ها را به دو یا چند طبقه تقسیم بندی کرده و توانایی بکارگیری تعداد زیادی از متغیرهای مستقل را دارد. در صورتیکه تعداد طبقات و تعداد متغیرها بیشتر از دو باشد از یک فرایند تکراری استفاده می شود که مستلزم استفاده از کامپیوتر می باشد در حالت استفاده از دو طبقه با دو متغیر محاسبات ساده خواهد بود ( فغانی نرم،۱۳۸۰ ،۷۸).۴
Z.score - Z=a+b1x1+b2x2+…+bixi ( ۲-۲) معادله :
z = یک ارزش تبدیل شده است که برای طبقه بندی موضوعات استفاده شده است
a = مقدار ثابت است
B = ضرایب تمایزی هستند
ضریب معادله x1 و x2 از فرمول زیر محاسبه می شود:
D= فاصله بین ارزش میانگین برای متغیر مشترک هر گروه در معادله
= واریانس متغیر مشترک در کل نمونه
= کو واریانس بین متغیرها در کل نمونه
هدف اصلی تحلیلهای چند متغیره این است که اطلاعات چندین نسبت مالی را به یک شاخص وزن دار منفرد ترکیب کند، که توان پیش بینی نسبتهای منفرد را تحلیل کرده است.
مدل احتمال شرطی
تغییر و تحولات اصلی در تکنیکهای پیش بینی از سال ۱۹۷۰ به منظور استفاده از مدلهای احتمال شرطی به جای تجزیه و تحلیل ممیزی صورت گرفته است.
تکنیک لوجیت[۲] برای برآورد احتمال وقوع یک رویداد مورد استفاده قرار می گیرند . اعتقاد بر اینست که این مدلها تناسب بیشتری با نیازهای تصمیم گیرندگان دارد ، بخصوص آنهایی که اعتقاد دارند که شرکت از سلامتی کمتری برخوردار است ، اما در مورد ورشکستگی آن اطمینان ندارند.
تکنیک تجزیه و تحلیل ممیزی توانایی تولید نتایج احتمالی را دارد اما قابلیت اتکای آن کمتر از مدلهای احتمال شرطی است. اوهلسان با بهره گرفتن از روش های احتمال شرطی مدل شکنندگی نتایج را بررسی کرد ، او این روش را برای نمونه ای با احتمال قبلی شکست که به واقعیت نزدیک بود انجام داد.
معادله برآورد شده ۸۸/۳% از نمونه ها را بصورت نادرست طبقه بندی کرد ولی مدل ساده فرض می کرد که عدم ورشکستگی تنها در مورد ۹۵/۴% از نمونه ها غلط است .
با اینکه دلایلی مبنی بر برتری قدرت تشخیص تکنیک لاجیت وجود دارد اما نتایج حاصل از مدل احتمال شرطی در مقایسه با مدل تجزیه و تحلیل ممیزی از بهبود مشخصی برخوردار نبوده است . شکل عمومی مدل لاجیت اوهلسان به شکل زیر است:
[۱] - Over Lap
[۲] - Logit
سوالات یا اهداف پایان نامه :
اهداف تحقیق:
معمولا سوالات و ابهامات زیادی در زمینه های مختلف پیش بینی و تصمیم گیری مالی وجود دارد که هریک از آنها اهداف و موضوعی است که نظر محقق را به خود جلب می نماید.
تصمیمگیری مالی نسبت به گذشته اهمیت بیشتری یافته و مدیران را وادار ساخته تا با بهرهگیری از تکنیکهای پیشرفته روش های جدید کنترل را بهکارگیرد این تحقیق سعی در بررسی کاربرد یکی از تکنیکهای پیشبینی ورشکستگی (مدل آلتمن) دارد
بانکها درواقع از تأمین کنندگان اصلی منابع مالی شرکتها محسوب می شوند. بنابراین بانکها بیشترین ریسک را در مورد نوسانات ارزش سهام شرکتها و ورشکستگی شرکتها پذیرفتهاند.
با بیان این مطالب می توان هدف اصلی این تحقیق را اینطور بیان کرد.
بانکها قبل از اقدام به مشارکت و حتی در دوران مشارکت تأمین مالی شرکتها با بهره گرفتن از اطلاعات حسابداری و تجزیه و تحلیل دادهای مالی از طریق بکارگیری نسبتهای مالی مؤثر در پیش بینی ورشکستگی شرکتها اطمینان حاصل نموده و از زیانهای احتمالی که ممکن است بانکها در آینده با آن روبرو شوند جلوگیری نمایند.